Defense Express: Украинските дронове Magura V5 с ракети R-73 променят играта в битката срещу руския Черноморски флот (ВИДЕО)

Украинските дронове Magura V5 с ракети R-73 променят играта в битката срещу руския Черноморски флот.

С появата на дистанционно управляеми системи за противовъздушна отбрана украинската армия може не само да атакува руски кораби с „рояк“ военноморски дронове-камикадзе, но и да ги защитава от въздушни удари.

Ударът на украинския морски дрон Magura V5 с ракети въздух-въздух R-73 по руския катер Mongoose е първият известен случай на използване на многоцелеви морски дрон в битка срещу противник в морето. Порталът Defense Express пише за това как появата на подобни дронове ще промени войната срещу Руската федерация в морето.

"Нека започнем с факта, че Magura V5 с P-73 е първият въоръжен военноморски дрон на разположение на украинските отбранителни сили. Дори ако функционалността на тази безпилотна лодка не е напълно известна - или камикадзе с противовъздушна отбрана система или просто дрон за прикриване на рояк "камикадзета", все пак това е най-новото и важно оръжие, което означава увеличаване на възможностите на страната ни в противоборството с руския Черноморски флот", се казва в съобщението.

Както беше отбелязано, вече е известен случай на първото реално използване на многоцелеви морски дрон в морето срещу противник. САЩ и Турция също имат разработки на многоцелеви въоръжени безпилотни кораби и катери, но все още не са ги тествали на практика.

Освен това Magura V5 с P-73 може да се счита за първата в света система за противовъздушна отбрана с дистанционно управление, дори ако е предназначена само за малък обсег. Преди него такива разработки не е имало никъде по света.

Според анализаторите може да се предположи, че въоръжените сили на Украйна са най-малкото близо до способността не само да атакуват важни цели с "рояк“ военноморски дронове-камикадзе, но и да ги прикриват с многоцелеви безпилотни катери. Това ще увеличи натиска върху руския Черноморски флот и ще намали заплахите за Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа